Щорічно Республіка Польща проводить конкурс для науковців з України на здобуття Нагороди імені Івана Виговського. Ця нагорода діє під патронатом Президента Польщі і спрямована на вшанування заслуг українських громадян у розвитку науки, культури і суспільного життя, в формуванні та розвитку громадянського суспільства в Україні, опираючись на історичні, сучасні і майбутні зв’язки Польщі з Україною. Стажування триває чотири місяці у двох університетах Польщі, які входять до переліку університетів, що долучилися до нагороди.
У 2020 році лауреатом нагороди став доцент кафедри лісової таксації та лісовпорядкування Віктор Куриляк, який отримав можливість пройти наукове стажування у Головній Школі Сільського Господарства (Szkola Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa) та у Сільськогосподарському Університеті (Uniwersytet Rolniczy, Krakow). Стажування проходило у жовтні та листопаді 2020 року та січні і лютому 2021 року.
За час стажування Віктор Куриляк ознайомився із структурою лісогосподарських факультетів та напрямками наукових досліджень студентів і викладачів. Брав активну участь у польових дослідженнях лісових насаджень у різних регіонах Польщі і зокрема у дослідженнях дубових пралісів, які проводить кафедра лісівництва у Пущі Біловежській. На фото один із найстарших дубів Пущі Біловежської, його діаметр становить 2,3 м і висота понад 45 м.

Відвідав навчальну базу лісогосподарського факультету у Рогові та ознайомився із дослідними насадженнями, у яких студенти під час навчальних практик здійснюють лісовпорядкувальне та лісогосподарське проектування методів ведення господарства у різних за складом, віком та структурою деревостанах. Одним із ефективних методів вирішення проблеми всихання соснових насаджень у Польщі є їх перебудова у різновікові та різні за складом деревостани. Основними методами перебудови є створення піднаметових насаджень та створення насаджень у різних за площею «вікнах». В обох випадках насадження, що створюються, є чистими за складом із домінуванням бука, дуба та ялиці. На фото відображено фрагмент стиглого соснового деревостану у процесі його перебудови.

Зважаючи на зміни клімату за останнє десятиліття та пов’язана з ними зростаюча емісія вуглекислого газу в атмосфері, важливим напрямком наукових досліджень є постійний моніторинг вмісту вуглекислого газу у повітрі та ґрунті. Для проведення такого моніторингу побудована спеціальна дослідна станція на якій протягом року фіксуються дані про вміст вуглекислого газу у повітрі та ґрунті, а також вимірюються прирости сосни за діаметром на протязі доби за весь вегетаційний період (фото).
Цікавим та корисним було ознайомлення із методами відновлення пошкоджених вітровалом ялинових насаджень у Татрах. Варто зазначити, що тільки в одному лісогосподарському підприємстві було знищено понад 4 тис. га ялинників. Завдяки оперативному реагуванню та залученню значних людських та фінансових ресурсів, за два роки вдалося здійснити заходи з лісовідновлення на усій площі. У Польщі близько 20% лісів є приватними, господарство у яких ведеться коштом власників лісів. У разі пошкоджень насаджень на значній площі їх власники не мають змоги самостійно і у короткий термін відновити ліси і особливо вивезти пошкоджену деревину, тому ці процеси затягуються у часі. На фото працівники лісової охорони та науковці на фоні пошкоджених вітровалом приватних ялинових насаджень у Татрах.

Підводячи підсумки наукового стажування можна стверджувати, що подібні стажування на сьогодні є досить важливі з огляду на можливість детально ознайомитись із сучасним станом лісівничої науки та методами проведення наукових досліджень у лісах. Набуті знання та вміння будуть використані під час проведення занять та навчальних практик із студентами денної та заочної форм навчання спеціальності «205 Лісове господарство». Стажування сприяло також розвитку та поглибленню співпраці між університетами Польщі та Національним Лісотехнічним Університетом України. Під час спільних зустрічей розширювалися знання про історію, звичаї та культуру Польщі. Таке стажування окрім набуття професійного досвіду, також позитивно впливає на формування добрих польсько-українських відносин.