Завершальним етапом підготовки учнів до майбутньої трудової діяльності є їх правильна професійна зорієнтованість. Обґрунтований і обдуманий вибір професії, а також навчального закладу, де можна здобути необхідні знання, зумовлює моральне задоволення людини, високу самовіддачу та продуктивність праці, якісне навчання та ефективну виробничу діяльність. Під час вибору здобувачем освіти майбутньої професії сходяться інтереси особистості та суспільства, тому цей процес є надзвичайно важливим.
У рамках профорієнтаційної роботи група викладачів Інституту лісового і садово-паркового господарства НЛТУ України 8-9 грудня 2021 р. відвідали низку навчальних закладів Верховинського району, що на Івано-Франківщині. Цей район є одним із найбільш лісистих в Україні. Здавна більша частина життя гуцулів була тісно пов’язана з лісом. Важливе значення, як об’єкт господарювання, він не втратив і дотепер. Тому професія лісівника в Карпатах досить затребувана, і вміння ефективно вести лісове господарство є надзвичайно важливою складовою розумного, раціонального використання лісових ресурсів, охорони і відтворення лісових багатств.
Учнів було ознайомлено з правилами вступу на різні спеціальності в НЛТУ України, акцентовано увагу на запровадженні сучасних ефективних технологій навчання в університеті, на можливості навчання за декількома освітніми програмами, поглибленому вивченні іноземних мов.


Учнів було ознайомлено зі специфікою здобуття спеціальностей в інших Інститутах університету, зроблено огляд спеціальностей, за якими університет готує фахівців за освітнім ступенем бакалавра з подальшим навчанням у магістратурі. Окрім лісівничих професій, учні цікавились такими спеціальностями як «Екологія», «Комп’ютерні науки», «Економіка».
Професор С.І. Миклуш не оминув увагою і Технологічний коледж НЛТУ України, де можна здобути ОКР «Молодший спеціаліст» за низкою перспективних спеціальностей. Було також детально інформовано про правила вступу в цей навчальний заклад.
У своєму виступі професор кафедри лісових культур і лісової селекції Ю.М. Дебринюк акцентував увагу на престижності навчання в НЛТУ України, наголосив на необхідності та важливості отримання якісних лісівничих знань. Коротко ознайомив учнів з особливостями лісовідновлення і лісорозведення як в лісах Карпатського регіону, так і України в цілому. Наголосив, що від вміння ефективно і раціонально відновлювати лісові насадження залежить майбутнє наших лісових багатств. Було також відзначено, що в сучасний період кліматичних змін перед лісівниками постала низка викликів, які можливо подолати, лише володіючи передовою лісівничою практикою європейського лісового господарства.  Завідувач кафедри лісової таксації і лісовпорядкування доцент І.С. Ільків також наголосив на перевагах отримання лісівничої освіти саме в НЛТУ України, розповів про відомих випускників лісотехнічного університету, які працюють у лісових підприємствах України і визначають політику галузі щодо раціонального ведення лісового господарства. Ознайомив учнів зі специфікою навчання студентів на кафедрі, на тісне поєднання навчання з практикою на виробництві, на міжнародному визнанні диплому нашого університету.
Представниками НЛТУ України також було надано вичерпні відповіді на запитання учнів щодо навчання, практичної підготовки, організації дозвілля та відпочинку, спортивних змагань в НЛТУ України.

У своєму виступі директор Верхньоясенівського ліцею Верховинської селищної ради Володимир Володимирович Новаковський також наголосив на важливості здобуття учнями професії лісівника, оскільки все життя місцевих мешканців було, є і буде пов’язане з лісом. Тому здобуття якісних сучасних знань в галузі збереження, відтворення і використання лісових ресурсів є надзвичайно важливим, сучасним і затребуваним.
Директор Верховинського ліцею Верховинської селищної ради Марія Миколаївна Лесик відзначила важливість професійної орієнтації учнів, правильно скеровуючи їх на вибір майбутньої професії, необхідності формування в учнів уміння аналізувати переваги і перспективність тих чи інших професій, формування в здобувачів освіти вміння зіставляти свої здібності з вимогами щодо набуття конкретної професії. Директорка підкреслила високу перспективність лісівничих спеціальностей на Верховинщині, як лісистого краю, оскільки тут відчувається потреба у висококваліфікованих спеціалістах як у лісгоспі, так і в Національному природному парку. В межах самого району є можливість реалізувати набуті знання на практиці, зберігаючи і примножуючи лісові ресурси.
Між ліцеями Верховинщини та лісотехнічним університетом було укладено Договори про співпрацю, про подальшу спільну роботу з професійної орієнтації учнів щодо здобуття освіти у Національному лісотехнічному університеті України.
Зустрічі завершились домовленостями про подальшу тісну співпрацю.

Професор кафедри лісових культур і лісової селекції, доктор с.-г. наук Ю.М. Дебринюк