Співробітники кафедри лісівництва (Л.М.Кондратюк та О.Б.Михайлів) взяли участь у роботі Національного круглого столу «Пожежі у природних та культурних ландшафтах України: розбудова національної політики управління природними пожежами», який відбувся 26 жовтня 2017 року у Національному університеті біоресурсів та природокористування України. Захід присвячений проблемам боротьби з природними пожежами, передусім у лісах та на сільськогосподарських землях.

Організатором круглого столу виступив Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж, що функціонує при навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.

У роботі круглого столу прийняли участь представники Державного агентства лісових ресурсів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Державної служби статистики України, Міністерства внутрішніх справ України. А також іноземні фахівці, зокрема Йоганн Голдаммер, директор Центру глобального моніторингу пожеж (GFMC), Фрайбург, Німеччина.

Мета Національного круглого столу – зібрати представників усіх сторін, які відповідають і формують політику в сфері запобігання природним пожежам та обговорити проблеми природних пожеж на території України, їх причини та наслідки. Зокрема наголошувалось на загостренні пожежної небезпеки в Україні, як і загалом у світі, спричиненої змінами клімату та змінами землекористування.

Результатом проведення заходу стало прийняття рішень, які скеровано до Кабміну. Серед них зокрема:

  1. Внести зміни до законодавства України щодо заборони випалювання сухої рослинності та посилення відповідальності за порушення. Передбачити право працівників Національної поліції накладати штрафи за порушення правил пожежної безпеки, зокрема, пали на сільськогосподарських землях та передачі справ до суду.
  2. Зобов’язати власників і землекористувачів, земельні ділянки яких межують із лісовим фондом, вживати заходів щодо запобігання випалювання третіми особами сухої рослинності, яке призводить до лісових пожеж. Передбачити закріплення самосійних лісів на паях за власниками паїв, що дозволить зберегти ці ліси. Посилити відповідальність включно із позбавленням волі власників земель та орендарів, за відсутність вжиття заходів прямої дії щодо ліквідації пожеж.
  3. Розглянути необхідність створення нацгеоінформсистеми надзвичайних ситуацій і пожеж та створення протипожежних служб в об’єднаних територіальних громадах.

Наша участь у роботі круглого столу мала за мету перейняття досвіду сучасних підходів в організації попередження і гасіння лісових пожеж та донесення інформації до студентів – лісогосподарів.