24 березня 2023 року Інститутом лісових наук Варшавського університету природничих наук (Institute of Forests Sciences Warsaw University of Life Sciences) та Навчально-науковим інститутом лісового та садово-паркового господарства Національного лісотехнічного університету України проведено науковий семінар «Ліс і лісове господарство в контексті викликів сучасності» ( Las i leśnictwo wobec współczesnych wyzwań; Forest and forestry in the context of contemporary challenges) в режимі on line. Участь у семінарі з обох сторін взяли участь понад 50 учасників. Зацікавлення непересічною подією було значним: слухачами та учасниками крім ВУПН та НЛТУ України були науковці з лісогосподарського факультету університету Менделя у Брно, Сумського національного аграрного університету, Ужгородського національного університету, Генеральної Дирекції Державних Лісів Польщі (Generalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Polska), Регіональної Дирекції Державних Лісів у Варшаві, представники громадських та недержавних організацій України та Польщі. Семінар готувався тривалий час, а формальною можливістю його проведення було підписання меморандуму про співпрацю між нашими університетами.

Модератором семінару була доц., д-р габ. Емілія Янечко – заступник директора Інституту лісових наук ВУПН. Практичні заходи з організації семінару здійснювали доц., д-р габ. Емілія Янечко та проф. Георгій Гриник. Анонс події був заявлений на web-сторінках обох наукових інститутів: https://ilspg.nltu.edu.ua/2023/03/scientific-seminar-24-03-2023/; https://inl.sggw.edu.pl/seminarium-naukowe-scientific-seminar-24-03-2023-r/.

Для можливості опрацювання перспектив майбутньої не тільки в науковій, але й в освітній площинах  директори інститутів проф. Роман Вуйцік та проф. Степан Миклуш ознайомили учасників семінару з організаційними структурами інститутів, особливостями підготовки фахівців, освітніми програми, науковими проблемами та можливими напрямами співпраці. У наукових доповідях співробітників інститутів були розглянуті питання з організації наближеного до природи лісівництва, шляхів підвищення продуктивності українських та польських лісів, а також наслідки впливу інвазійних деревних видів на ріст та структуру лісових насаджень та біорізноманіття лісів.

Виголошені наукові доповіді розкривали подібні проблеми в наших державах:

– проф. Г.Т. Криницького «Запровадження наближеного до природи лісівництва в Україні»;
– проф. Б. Бжезіцкого «Ідея наближеного до природи лісівництва з точки зору польського лісового господарства»;
– проф. Ю.М. Дебринюка «Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco як перспективний інтродуцент для культивування у західному регіоні України»;
– колективу науковців у складі: маг. А. Гєдзовіч, д-ра. габ. Д. Застоцкого та доц., д-ра габ. Г. Ляховіча «Значення та заготівля деревини дугласії (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) у Польщі»;
– доц. Харачка Т.І «Інвазійні інтродуценти, як загроза втрати лісового біорізноманіття»;
– науковців  д-ра А Обідзіньского та д-ра К. Марцішевської  «Інвазивні деревні види в польських лісах – боротися чи змиритися?».

Підсумовуючи проведений семінар науковці обидвох інститутів відзначили його вагомість для майбутньої двосторонньої співпраці у підготовці фахівців лісового господарства та проведення спільних досліджень для вирішення проблем, які, як виявилося, мають багато подібного в наших країнах. Учасники семінару також відзначили позитивні тенденції у репрезентованих результатах досліджень, поділилися досвідом з ведення лісового господарства в обох країнах та висловили готовність на продовження обміну досвідом як у науковій, так і в освітній сферах.