26-27 вересня 2024 року в університеті міста Падуя (Università degli Studi di Padova), Італія відбулася стартова зустріч (Kick-Off Meeting) міжнародного проєкту Horizon Europe “FORSAID” (Forest surveillance with artificial intelligence and digital technologies – Нагляд за станом лісів з використанням штучного інтелекту та цифрових технологій).
У зустрічі взяли участь представники кафедри лісівництва: керівник проєкту від НЛТУ України доцент, д.біол.н. Ірина Мацях, члени робочої групи професор, д.с.-г.н. Володимир Крамарець та старший викладач Любов Кондратюк. Учасники обговорювали плани окремих дослідницьких груп у межах робочих пакетів проєкту, координацію проведення досліджень, окремі її аспекти тощо. Проєкт розпочався у вересні 2024 року, робота над ним триватиме до лютого 2028 року. Учасниками проєкту стали 17 провідних європейських наукових інституцій, серед них і НЛТУ України.

Загальною метою проєкту FORSAID є розробка методів використання інноваційних цифрових технологій та штучного інтелекту для виявлення регульованих збудників хвороб та комах-шкідників лісу на ранніх стадіях їх поширення, спостереження за їх появою на території європейських країн. Така інформація є необхідною для розробки фітосанітарних заходів з попередження поширення інвазійних шкідників та патогенів. У проекті буде використано мультидисциплінарний підхід із залученням багатьох учасників із різних наукових закладів, університетів, органів карантину рослин, інформаційних агентств.

В НЛТУ України до виконання завдань проєкту будуть залучатися аспіранти та студенти спеціальностей 205 – лісове господарство та 202 – захист і карантин рослин.