Викладачі ННІ ЛСПГ НЛТУ України взяли актичну участь у проведенні профільних курсів підвищення кваліфікації керівників учнівських лісництв, які були організовані 8-10 жовтня 2024 року КЗ ЛОР «Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» спільно із Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України, НЛТУ України за підтримки Департамент освіти і науки Львівської ОДА.

Слухачами курсів були керівники учнівських лісництв, працівники підприємств галузі, які задіяні у роботі шкільних лісництв та педагоги закладів середньої, позашкільної освіти з різних регіонів України.

Керівник Малої Лісової Академії НЛТУ України, завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу, професор, д.с.-г-н. Леонід Осадчук виступив із вітальним словом “Мала лісова академія – важливий крок у підготовці майбутніх фахівців лісового господарства”. Також було представлено інформацію про Національний лісотехнічний університет, який 24 жовтня цього року відзначає свій 150-річний ювілей. Заснований ще у 1874 році, університет пройшов шлях від невеликого навчального закладу Крайової школи лісового господарства, до провідного освітнього та наукового центру лісотехнічної науки і освіти, якому належить провідна роль у формуванні стратегії розвитку лісової галузі України, збереження, охорони і раціонального використання лісових ресурсів, а студенти-лісотехніки мають всі можливості здобути вищу освіту і кар’єрні перспективи. Значний інтерес та зацікавленість аудиторії викликала його доповідь  про особливості ідентифікації деревини сучасними методами. На практичному занятті учасники змогли уявити себе студентами: визначали вік дерева за допомогою вікового бурава, ідентифікували деревину за макроскопічними ознаками.

Професор кафедри лісівництва, професор, д.с.-г.н. Павло Хоєцький розказав слухачам про методики проведення обліку диких тварин у різні пори року та те як дані методи можна адаптувати у навчальний процес шкільних лісництв.

Доцент кафедри лісових культур і лісової селекції, к.с.-г.н. Тарас Харачко поділився досвідом організації екоосвітніх уроків в природі, зокрема, визначення птахів за їх голосами, підгодівлю птахів взимку, облаштування штучних гніздівель та приваблювання пернатих в сади і парки.

Старший викладач кафедри лісівництва Любов Кондратюк розповіла про сучасні методи вивчення лісових екосистем: віртуальні тури лісовими насадженнями, їх основні особливості та технології їх планування і створення. На практичному занятті учасники мали змогу спробувати самостійно створити віртуальну панораму за допомогою андроїд-додатку у власному смартфоні.

Ігор Шукель, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології НЛТУ України презентував доповідь на тему: “Роль еколого-пізнавальних стежок в екологічній освіті”. Своїм досвідом про нові актуальні тренди у лісовому господарстві також поділились професор кафедри лісових культур і лісової селекції, д.с.-г.н. Юрій Дебринюк, доцент кафедри лісової таксації та лісовпорядкування, к.с.-г.н. Сергій Гаврилюк, доценти кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу Наталія Горбенко та Василь Заячук. 

На заняттях панувала творча атмостфера, усі доповіді супроводжувались жвавими дискусіями про те як показати дітям усю красу природи та навчити її любити так, як її любимо ми.